torsdag 13 oktober 2011

Doftgrupper: Citrus

Det finns fyra stora doftgrupper man talar om när det gäller damparfym. Dessa delas i sin tur ofta in i underkategorier.

Citrus är, som namnet antyder, samlingsnamnet för dofter där huvudingrediensen, eller den doftnot som definierar upplevelsen av doften, någon form av citrusprodukt. Bergamott, citron, grapefrukt, apelsin, mandarin etc, ni förstår poängen. Citrus enda underkategori är Aromatisk Citrus, men börjar man prata om det är man bra petig. Det räcker gott att man lär sig identifiera citrusnoterna i en parfym. Det underlättar oerhört när man vill köpa en ny parfym om man vet vad man faktiskt gillar i en doft.


Citrus paras ofta ihop med andra släktingar som apelsinblomma och karaktäriseras ofta av en lätthet och fräshör.  Aromatiska citrusdofter innehåller ofta noter av olika örter som timjan, rosmarin, dragon och mint. Parfymer i denna doftgrupp som är väl värda en provsniffning är bl. a. Escales aux Marquises, Escales à Portofino och Escale à Pondichéry från Dior, Omnia Green Jade från Bulgari samt 90-talsfavoriten CK One som var den första unisexdoften på marknaden när den lanserades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar