tisdag 18 oktober 2011

Doftgrupper: Chypre

Doftgruppen Chypre (uttalas tjipr) fick namn efter en oerhört populär parfym som lanserades 1917, och som hette just Chypre. Dofter som faller under denna kategori är tidlösa, klassiska och eleganta. Det är dofter som är lätta att känna igen. Parfymer inom doftfamiljen chypre karaktäriseras av att de innehåller ekmossa och labdanum, som är kåda från en bergsros som växer i ländena kring Medelhavet. De traditionella noterna kan blandas med blommor eller frukt och blir då blommig chypre respektive fruktig chypre. Både män och kvinnor kan komma undan med att bära upp en chypre, många av dofterna i denna familj kan upplevas som unisex.



I dag lanseras det inte så många regelrätta chypres, de allra flesta är uppblandade med blommor eller frukt, kanske för tillgänglighetens skull. En ren chypre är säkert inte kärlek vid första ögonkastet för gemene man, de doftar minst sagt ganska speciellt, men är väl värda att utforska närmre. Det finns en viss strävhet i en ren chypre, som mjukas upp av blommor eller frukt.

Det finns en hel del moderna chypres i affärernas hyllor i dag. Idylle från Guerlain, Gucci från GUCCI, Kelly Calèche från Hermès och Coco Mademoiselle från Chanel är alla blommiga chypres. Oriens från Van Cleef & Arpels, Liberté från Carcharel, Miss Dior Cherie från Dior och Cristalle från Chanel är exempel på lättillgängliga fruktiga chypres. Vågar man testa en riktigt klassisk chypre, och om man mot förmodar hittar någon i vanliga handeln, ska man ge sig på Ma Griffe från Carven, en skarp, grön, klassisk chypre, eller Bandit från Robert Piguet som utlovar grönska och läder tillsammans med de klassiska doftnoterna för chyprefamiljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar