onsdag 2 november 2011

Dagens Doft - Angel/Thierry Mugler

När Angel kom ut 1992 var den helt unik i sitt slag. Det var den första och enda parfymen på marknaden som inte innehöll några doftnoter från blommor. Ryktet säger att den inte sålde något de första två åren, men Mugler gav sig inte, och så småningom kom Angel att nå kultstatus med hängivna fans världen över. Nästan tjugo år efter den kom ut och direkt föll i glömska har den blivit en ikon likt klassiker som Opium, Poison och Shalimar.





Jag upplever det som att Angel är en parfym man antingen älskar eller avskyr. Långt ifrån alla kan bära den, men har du rätt kemi är den genialisk. På grund av sin totala brist på blomackord har Angels entré på marknaden givit upphov till en helt egen och ny doftkategori; gourmand. En typisk gourmand är uppbyggd av bara eller nästan bara ätbara noter.

Angel öppnar med bergamott, som för gemene man kanske mest är bekant som den ingrediens som ger Earl Gray-te sin karaktär. Efter det följer ett misch-masch av choklad, kola, honung, vanilj och bär som vilar på en tung bas av patchouli som utvinns av blad från patchouliplantan. Den tunga patchoulin fungerar utmärkt som balans för de övriga ingredienserna som annars hade varit nästan kväljande söta. Den kan säkert verka avskräckande om man är patchouli-rookie. Hela den fantastiska kompositionen kan också, på grund av sin okonventionella uppbyggnad ha en tendens att anlända före sin bärare in i ett rum, så dosera med måtta. Den är helt klart värd att testa, finns att hitta på alla flygplatser och Kick's runt om i landet.

2 kommentarer:

  1. Jag tillhör den skaran som INTE gillar Angel - tycker den är alltför söt & sliskig och funkar inte alls på mig!

    SvaraRadera
  2. Det är onekligen många som inte alls gillar den, och särskilt om den inte funkar på ens egen hud. Har du känt den på någon den funkar på?

    SvaraRadera