söndag 6 november 2011

Doftgrupper: Blommig

Jasmin

Den största och mest omfattande av doftgrupperna är utan tvekan blomgruppen. Blommor är ett närmast självklar ingrediens i parfymer och även den beståndsdel som traditionellt alltid har funnits i parfym. Olika blommor kan kombineras med varandra, med kryddor, med citrus och med träslag i all oändlighet, vilket gör denna grupp så ansenlig. Omfånget av gruppen gör att den måste delas i många underkategorier för att göra det möjligt att orientera sig i den blommiga djungeln. Kära läsare, förbered dig på ett monsterlångt inlägg.

Akvatisk-blommig - är en undergrupp där blommorna blandas med olika marina noter som ger en känsla av frisk, något salt havsfläkt. De kanske mest kända för gemene man är dofter som L'Eau d'Issey pour femme från Issey Miyake, Cool Water Woman från Davidoff och L'eau par Kenzo från Kenzo. Den sistnämnda innehåller noter av bl.a. näckrosor och mynta, vilket ger den en karaktäristisk känsla av vatten tillsammans med alla blommor.

Tuberos

Apelsinblomma-tuberos - infördes som underkategori 1948 med lanseringen av parfymen Fracas som i dag är en klassiker. Kombinationen apelsinblomma och tuberos bidrar, i min mening, till en sensuell och kvinnlig doft med vintagekänsla. Det är doftnoter som andas klass, men är också vuxet flirtiga. Riktigt bra tuberos/apelsinblommakombo får åtminstone alltid mig att känna mig oerhört kvinnlig och sofistikierad. Dofter att testa inom denna underkategori är självklart Fracas från Robert Piguet, Infusion de Tubéreuse från Prada och Flowerbomb från Victor & Rolf.


Blommig-jasmin - kan vara en ensam jasmin av olika slag, eller en kombination av jasmin och andra noter som gör att jasminen sticker ut och stjäl all uppmärksamhet. Med all rätt! Jasmin benämns i parfymsammanhang som Blomman, The Flower, La Fleur, då den för med sig elegans och raffination i en komposition. Parfymer att testa: Beauty från Calvin Klein, Tendre Jasmin från Yves Rocher och Voile de Jasmin från Bulgari.

Lilja

Blommig-kryddig - med hjälp av kryddiga toner lyfts blommornas tillika kryddighet eller ömtåliga natur fram.  Blommor som anses vara lite kryddiga i karaktären är bl.a. liljor och nejlikor. Här finns det inte så många godbitar, men testa gärna L'Air du Printemps från Nina Ricci, Sun Moon Stars från Lagerfeld och Miracle  från Lancome.

Viol

Blommig-ros-viol - som namnet så tydligt antyder består denna underkategori av dofter där rosor och violer spelar huvudrollen. I den här gruppen finns det besvärligt många att välja mellan. Jag tror att de allra flesta kan känna igen och identifiera doften av ros och viol, men kan ni skilja ut dem bland andra doftnoter i en komplex parfymkomposition? Testa med dessa: Sheer Stella från Stella McCartney, Essence från Narciso Rodriguez, Rose från Paul Smith och min gamla tonårsfavorit Paris från Yves Saint Laurent.

Blommig-aldehyder - här hittar vi många klassiker. Aldehyder är ett kolväte som ger parfymer en kraftig, något fet doft, lite pudrig och träig. Den första kända doft som innehåller en rejäl dos aldehyder i kombination med blommor är den nu så klassiska Chanel No 5. Ofta är det en fråga om älska eller avsky aldehyder, åtminstone i parfymer som har så ansenlig mängd i sin komposition som No 5. Testa också Chanel No 22, Maitresse från Agent Provocateur, White Linen från Estee Lauder och Arpège från Lanvin.


Blommig-trä-mysk - trä och mysk ger ett djup till blommorna, och det bidrar till en modernisering av de gamla traditionella, flickiga blommorna. Det finns en uppsjö trä/mysk/blommor för den som är nyfiken. Några favoriter är J'Adore D'Or från Dior, Dawn från Sarah Jessica Parker, L'Instant Magic från Guerlain samt  Infusion d'Iris från Prada.

Galbanum

Blommig-grön - med lite grönt i en blommig kompisition skapas genast en viss skärpa, en frisk, ibland bitter eller besk fläkt. Tänk nyklippt gräs. Ofta är det galbanum (som jag inte vet vad den heter på svenska, men om någon känner igen den på bilden får ni gärna säga till) som skapar den effekten. Testa Outdoor Shower Fresh från Clean, A Scent by Issey Miyake från Issey Miyake och No 19 från Chanel.


Lychee

Fruktig-blommig - jag älskar att hata den här kategorin. Marknaden ha fullständigt exploderat av fruktiga blommiga parfymer sedan mitten av 90-talet och jag kan inte lära mig att gilla det. Varför vill man lukta som en jordgubbsdessert? Jag fattar inte. Kanske det är roligt att vara lite sprudlande och fruktig när man är ung tonåring, men till en fullvuxen kvinna? I don't think so. Det verkar dock som om de flesta där ute tycker att jag har fel, och det finns de parfymer som självklart är bättre än andra och därför förstås är värda ett besök: Oh Lola! av Marc Jacobs, BOSS Orange Sunset från Hugo Boss, Tresor In Love från Lancome och Miss Dior Cherie från Christian Dior. De vanligaste frukterna som används att blanda med blommorna är vinbär, hallon, jordgubb, kiwi, aprikos och lychee.

Liljekonvalj

Blommig-liljekonvalj (muguet) - ytterligare en underkategori där en specifik blomma spelar huvudrollen. Liljekonvalj heter muguet på franska, och det är den termen som används när man talar om parfym. Blomman kan även benämnas på engelska då den heter lily of the valley. För mig är liljekonvalj vårens doft. Hela min trädgård prunknar av de små vita klockorna. Testa Diorissimo från Dior, Sensi White Notes från Armani, Lily of the Valley från Penhaligon's, Pleasures Intense från Estee Lauder, Anais Anais från Cacharel och 5th Avenue från Elizabeth Arden.

2 kommentarer:

  1. Tror faktiskt att det heter galbanum även på svenska!

    Apropå Escale à Pondichéry - har du jämfört den med Miss Dior Chérie L'Eau? Slående lika, som jag minns det (mycket pomerans).

    /Hellstenen

    SvaraRadera
  2. Tack Hellstone, jag tycker den ser ut som något man hittar vid vägkanten. På tal om Pondichéry så månte jag testa dem sida vid sida en dag. Rapport kommer. Spontant tror jag att den förstnämnda är kryddigare.

    SvaraRadera