lördag 17 december 2011

All I want for Christmas is you

Som vanligt önskar jag mig bara paket som doftar, något som inte alltid gillas av diverse släktingar som konsekvent vägrar att ge mig parfym i gåva för att "ingen kan ju ha så mycket pafym". Jo, mamma, det kan man! Särskilt om det är ens största intresse. Det är som att sluta köpa nya böcker till en inbiten läsare, eller som att vägra ge bort kläder till den modeintresserade. Eller?

Av den anledningen, och formodligen också av gammalt vanligt trots, önskar jag mig bara parfym i julklapp. Min make ställer alltid upp, tack och lov. Jag inser att det är dyra saker jag önskar mig, men folk glömmer att det finns kroppslotion och duschcreme i fantastiska dofter också. Det behöver inte vara fancy, bara det doftar!

Med det i åtanke presenterar jag stolt och glatt årets (kraftigt förkortade) önskelista:

Amaranthine från Penhaligon's - en orientalisk blomma med ylang-ylang, jasmin, rosor, apelsinblomma och en bas av bl.a. mysk, sandelträ, vanilj och kondenserad mjölk. Kärlek vid första sniffen när jag fick hem det lilla provröret i höstas.

Arpège från Lanvin - en klassiker från 1927 som funnits på min önskelista länge, mest p.g.a att den är ganska svår att få tag på nu för tiden. Det finns en uppdaterad lightversion av Arpège som kom ut för några år sedan, Éclat d'Arpège, som inte kommer i närheten av sin äldre syster. Arpège öppnar med aldehyder, neroli och bergamott, och har ett fantastiskt hjärta av tuberose, ylang-ylang, liljekonvalj, ros och koriander som vilar på en bas av bl.a. patchouli, sandelträ och vanilj. Vällustig och wunderbar.

Le Parfum från Elie Saab - den första och enda parfym som är ny på marknaden för i år och som jag faktiskt gillade direkt. En trevlig vardagsdoft utan krusiduller, men den är fint gjord och stannar nära huden. Noterna innefattar bl.a. apelsinblomma, jasmin, patchouli och cederträ.

Joy från Jean Patou - ytterligare en klassiker, denna är från 1930. Underbara vita blommor som öppnar med aldehyder och persika, utan att vara söt. Rosor, jasmin, yland-ylang och tuberose vilar på sandelträ, mysk och civet som är en animalisk not. Dyr och ganska svår att få tag på, därför har den funnits på listan länge nu.

Un Jardin en Méditerranée från Hermès - som luktar precis som en sommardag i Provence. Provencalska kryddor, cederträ, fikon (både trä och frukt), bergamott och vit oleander. Unisex och underbar som sommardoft. Hittas på alla flygplatser i stora flaskor.

Violetta di Parma från Borsari - den perfekta violdoften. Grön, pudrig, enkel viol med några blommiga kompisar i mixen. Vilar på en bas av mysk och vanilj. Sök på namnet som hittar man till en fin liten nätshop som har specialiserat sig på varor från Parmaområdet. Billig och bra.


2 kommentarer:

  1. Det skulle vara roligt att kika in i din samling...bild kanske?
    Ha en skön kväll! KRAM

    SvaraRadera
  2. Jag har stora planer på ett inlägg om förvaring och dos and don'ts och kommer då att lägga ut bilder på samlingen. Just nu kan jag inte ha allt på samma ställe, så det blir fler bilder :-)

    SvaraRadera