onsdag 21 december 2011

90-talsdoft i 80-talskostym

Dagens doft heter Sun Moon Stars kommer från mode- och parfymhuset Lagerfeld. Den kom ut 1994 men har alla de element som karaktäriserar en typisk 80-talsparfym. Den är högljudd, stor och svulstig och har en tendens att anlända före sin bärare in i ett rum. Säkert sticker den i näsan på många, det är definitivt inte en parfym som är lättillgänglig i sin karaktär, särskilt kanske inte för invånarna i landet Lagom. Däremot är det den enda vettiga dampafymen som har släppts från modehuset någonsin. Herrparfymerna ska vi bara inte prata om. Lagerfeld ska hålla sig till mode. Punkt.

Sun Moon Stars öppnar med apelsinblomma, bergamott, freesia och något så udda som ananas. Det låter som ett recept för att misslyckas, men ananasens närvaro har förmågan att söta blommorna något. Resultatet blir en hård klapp på kinden snarare än en käftsmäll. Fruktens sötma håller i sig en bit in och minglar fint med hjärtnoterna som består bl.a. av rosor, liljekonvalj och nejlika. Nejlikor kan ha en tendens att vara lite bittra i min näsa, men liljekonvaljen tar udden av bitterheten på ett fint sätt. De bidrar också till att ge rosorna lite extra taggar, för i den här doften är det rosorna som spelar huvudrollen. Det är inte väna rosor som möter näsan, det är vassa, taggiga, vildvuxna rosor, kompletta med bisvärm och allt. När utvecklingen närmar sig basen mjukas rosornas taggighet upp något och ger plats för en träig vanlij och mysk, och det är först då pafrymen blir riktigt trevlig. Taggarna slutar liksom sticka i näsan, och det är jag och min omgivning oerhört tacksamma för.


Flaskan är en tjusig, drömsk sak som skildrar namnet på ett fint sätt. Mörkblått glas med guldkork, en perfekt liten kula, överströdd med just solar, månar och stjärnor. Jag tycker däremot inte att flaskan representerar doften i sig, mer än kanske själva kulören på glaset. Det är en ganska mök doft och kanske är tanken att hela skapelsen ska föra tankarna till rymden på något sätt. I slutänden blir det bara ganska pretentiöst. Sun Moon Stars går att få tag på lite varstans på nätet till en rimlig peng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar